CZY WIESZ, KTÓRE WARZYWA MAJĄ NAJWIĘCEJ CHEMII?

Dzięki działaniom amerykańskiej organizacji Environmental Working Group (EWG), każdego roku powstaje lista prezentująca tzw. „parszywą ...


Dzięki działaniom amerykańskiej organizacji Environmental Working Group (EWG), każdego roku powstaje lista prezentująca tzw. „parszywą dwunastkę”, czyli najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców.

W 2015 roku zastosowano ponad 34000 próbek pochodzących z 48 najpopularniejszych owoców i warzyw. Przygotowane próbki testowano w taki sposób, w jaki zwykle wykorzystują je konsumenci. Badano więc nie tylko nieumyte owoce i warzywa, ale i te dokładnie oczyszczone i pozbawione skórek. W podsumowaniu podkreślono, że:
  • 99% próbek jabłek, 98% próbek brzoskwiń i 97% nektarynek, zawierały pozostałość po co najmniej jednym typie pestycydów;
  • średniej wielkości ziemniak zawierał w swym składzie więcej szkodliwych środków, niż jakikolwiek inny produkt;
  • w pojedynczym winogronie i papryce czerwonej, znaleziono 15 różnych pestycydów;
  • 13 różnych pestycydów wykryto także w: pomidorkach cherry, nektarynkach, brzoskwiniach, importowanym groszku, truskawkach.

Na tej podstawie przygotowano listę (w tej chwili to najbardziej aktualna lista) 12 najbardziej obciążonych pestycydami warzyw i owoców, na której znalazły się:
  1. jabłka,
  2. brzoskwinie,
  3. nektarynki,
  4. truskawki,
  5. winogrona,
  6. seler,
  7. szpinak,
  8. papryka czerwona,
  9. ogórki,
  10. pomidorki cherry,
  11. groszek (importowany),
  12. ziemniaki.
Sposób na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin z warzyw i owoców: 
Krok 1
Wlej do miski 1 litr wody i dodaj do niego około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Następnie włóż do wody owoce i warzywa i płucz je przez kilka minut. W tym czasie dochodzi do usunięcia bakterii w powierzchni owoców i warzyw. 
Krok 2
Do drugiej miski wlej litr wody i dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Następnie włóż wypłukane wcześniej w odczynie kwaśnym owoce i warzywa i płucz przez około 10 minut. Woda po płukaniu powinna zmienić swój kolor i konsystencję. Może stać się mętna lub przybierać odcień żółtawy. Poza tym na je powierzchni można zauważyć tłusty film. Wszystko zależy do tego, jakie pestycydy i w jakich ilościach zostały użyte.
Krok 3
Opłukujemy warzywa i owoce pod bieżącą wodą.

Jeżeli nie macie zawsze tyle czasu, aby dokładnie oczyścić warzywa czy owoce warto zwrócić uwagę na to, by w codziennej diecie warzywa i owoce pochodziły z ekologicznych upraw (kupowane u zaprzyjaźnionego rolnika, w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością, czy też na miejscowych ryneczkach).
A na pocieszenie lista stworzona przez tą samą organizację zawierającą tym razem 15 najmniej skażonych pestycydami owoców i warzyw:)

Czysta piętnastka - warzywa i owoce najmniej skażone pestycydami: 
  1. Szparagi
  2. Awokado
  3. Mango
  4. Cebula
  5. Kapusta
  6. Melon
  7. Kalafior
  8. Bakłażan
  9. Grejpfrut
  10. Kiwi
  11. Papaja
  12. Ananas
  13. Kukurydza
  14. Bataty
  15. Zielony groszek
Lista skażonych owoców i warzyw pochodzi z oficjalnej strony organizacji: http://www.ewg.org/foodnews/dirty_dozen_list.php

POLECANE POSTY

0 komentarze