jak myć owoce
jak myć warzywa
owoce
parszywa 12
pestycydy
warzywa
CZY WIESZ, KTÓRE WARZYWA MAJĄ NAJWIĘCEJ CHEMII?
2/16/2016
Dzięki działaniom amerykańskiej organizacji Environmental Working Group (EWG), każdego roku powstaje lista prezentująca tzw. „parszywą dwunastkę”, czyli najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców.
W 2015 roku zastosowano ponad 34000 próbek pochodzących z 48 najpopularniejszych owoców i warzyw. Przygotowane próbki testowano w taki sposób, w jaki zwykle wykorzystują je konsumenci. Badano więc nie tylko nieumyte owoce i warzywa, ale i te dokładnie oczyszczone i pozbawione skórek. W podsumowaniu podkreślono, że:
- 99% próbek jabłek, 98% próbek brzoskwiń i 97% nektarynek, zawierały pozostałość po co najmniej jednym typie pestycydów;
- średniej wielkości ziemniak zawierał w swym składzie więcej szkodliwych środków, niż jakikolwiek inny produkt;
- w pojedynczym winogronie i papryce czerwonej, znaleziono 15 różnych pestycydów;
- 13 różnych pestycydów wykryto także w: pomidorkach cherry, nektarynkach, brzoskwiniach, importowanym groszku, truskawkach.
Na tej podstawie przygotowano listę (w tej chwili to najbardziej aktualna lista) 12 najbardziej obciążonych pestycydami warzyw i owoców, na której znalazły się:
- jabłka,
- brzoskwinie,
- nektarynki,
- truskawki,
- winogrona,
- seler,
- szpinak,
- papryka czerwona,
- ogórki,
- pomidorki cherry,
- groszek (importowany),
- ziemniaki.
Sposób na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin z warzyw i owoców:
Krok 1
Wlej do miski 1 litr wody i dodaj do niego około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Następnie włóż do wody owoce i warzywa i płucz je przez kilka minut. W tym czasie dochodzi do usunięcia bakterii w powierzchni owoców i warzyw.
Krok 2
Do drugiej miski wlej litr wody i dodaj do niej 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Następnie włóż wypłukane wcześniej w odczynie kwaśnym owoce i warzywa i płucz przez około 10 minut. Woda po płukaniu powinna zmienić swój kolor i konsystencję. Może stać się mętna lub przybierać odcień żółtawy. Poza tym na je powierzchni można zauważyć tłusty film. Wszystko zależy do tego, jakie pestycydy i w jakich ilościach zostały użyte.
Krok 3
Opłukujemy warzywa i owoce pod bieżącą wodą.
Jeżeli nie macie zawsze tyle czasu, aby dokładnie oczyścić warzywa czy owoce warto zwrócić uwagę na to, by w codziennej diecie warzywa i owoce pochodziły z ekologicznych upraw (kupowane u zaprzyjaźnionego rolnika, w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością, czy też na miejscowych ryneczkach).
A na pocieszenie lista stworzona przez tą samą organizację zawierającą tym razem 15 najmniej skażonych pestycydami owoców i warzyw:)
Czysta piętnastka - warzywa i owoce najmniej skażone pestycydami:
- Szparagi
- Awokado
- Mango
- Cebula
- Kapusta
- Melon
- Kalafior
- Bakłażan
- Grejpfrut
- Kiwi
- Papaja
- Ananas
- Kukurydza
- Bataty
- Zielony groszek
Lista skażonych owoców i warzyw pochodzi z oficjalnej strony organizacji: http://www.ewg.org/foodnews/dirty_dozen_list.php
0 komentarze