ciasteczka owsiane
featured
lekkie śniadanie
smaczne śniadanie
szybkie śniadanie
śniadanie
zdrowe ciasteczka
zdrowe jedzenie
[Przepis] Zdrowe ciasteczka owsiane
2/26/2015
Chrrrruupią naprawdę wspaniale i są przepyszne! Właśnie zajadam się nimi popijając mlekiem :-).
Te ciasteczka z płatków owsianych są świetnym rozwiązaniem, kiedy dopada człowieka ochota na coś słodkiego, ale zdrowego. Na dodatek robi się je bardzo szybko i łatwo.
Składniki (16 ciasteczek):
125g mieszanki otrębów żytnich i pszennych
100g płatków owsianych
3-4 łyżki sezamu oraz siemienia lnianego
pół garści orzechów laskowych oraz włoskich
spora garść rodzynek, suszonej żurawiny, śliwek kalifornijskich lub innych suszonych owoców (np. daktyle)
szklanka wrzątku
0,5 łyżeczki cynamonu
miód
Sposób przygotowania:
Otręby i płatki owsiane łączymy i dzielimy na pół. Jedną połowę rozdrabniamy blenderem (ale tylko chwilkę żeby nie były zmielone całkiem na mąkę) i potem łączymy z drugą częścią.
Suszone owoce oraz orzechy również rozdrabniamy blenderem na małe kawałeczki i dodajemy do płatków i otrębów razem z cynamonem.
Taką mieszankę zalewamy wrzątkiem i mieszamy (jeśli dla kogoś ciasto jest za mało słodkie dodajemy trochę płynnego miodu). Po kilku minutach wszystko powinno lekko napęcznieć.
Czasami do części dodaję do tej masy kawałeczki gorzkiej czekolady dla urozmaicenia:)
Z powstałej masy lepimy w rękach kulki, a następnie spłaszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc małe ciasteczka.
Pieczemy w temp. 170 stopni przez około 25-30 minut
3 komentarze
Warto dorzucić jeszcze trochę startego imbiru, co będzie miał zbawienny wpływ na naszą odporność w czasie zimy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł:) Przy najbliższej okazji na pewno dodam:)
UsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuń