[Przepis] Batoniki musli z jabłkami i bakaliami

Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam swoje batoniki zbożowe i przyznam szczerze, że jestem nimi wręcz zachwycona. Robi się je bardzo ...



Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam swoje batoniki zbożowe i przyznam szczerze, że jestem nimi wręcz zachwycona. Robi się je bardzo szybko i prosto, a co najważniejsze można je przeróżnie modyfikować i robić według własnych upodobań smakowych:)

Moje pierwsze zbożowe batony zrobiłam z dodatkiem tartego jabłka, i powiem tak, że ogólnie całość jest taka bardziej zbita, ale batoniki po upieczeniu miękną, dlatego i tak są bardzo smaczne. Poniżej przepis:)

Batoniki musli z jabłkami i bakaliami

Składniki potrzebne do wykonania batonów to:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 100 g suszonych moreli/żurawiny/śliwek lub innych suszonych owoców,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub płynnego miodu,
  • 1/2 kg słodkich jabłek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • około szklanki ziaren typu słonecznik, dynia, płatki lub słupki migdałów, sezam itp.
Sposób wykonania batonów prezentuje się następująco:
  • jabłka ścieramy na tartce o dużych oczkach,
  • morele/rodzynki/żurawinę lub inne suszone owoce namaczamy w wodzie, aby następnie je odsączyć i pokroić dość drobno. Dzięki temu zwiększamy szansę na to, że w każdym batoniku znajdą się najsłodsze kawałki energetycznej mieszanki,
  • w dużej misce mieszamy razem starte jabłka, pokrojone bakalie, sól, płatki owsiane, syrop z agawy/miód i sok z cytryny. Mieszamy dokładnie,
  • miskę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu masa dokładnie się zlepi, a płatki owsiane przechwycą wilgoć z jabłek i bakalii,
  • po wyjęciu z lodówki do masy dodajmy ziarna typu słonecznik, sezam, ziarna dyni (które można tez uprzednio uprażyć),
  • masę przekładamy do przygotowanej formy – ja użyłam w tym celu blaszką o wymiarach kartki A4. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia a masę należy dokładnie docisnąć,
  • masę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 30 minut,
  • po tym czasie najlepiej zostawić masę nadal w piekarniku, niech się tam wystudzi i jeszcze wysuszy,
  • po wyjęciu z piekarnika kroimy upieczoną masą na prostokąty, póki jest jeszcze w miara miękka, ale nie wyciągamy jeszcze z blachy,
  • po całkowitym wystudzeniu i wyschnięciu wyciągamy batoniki. Można je włożyć do pudełka – z dnia na dzień robią się coraz lepsze!

Poniżej zamieszam przepis do takich bardziej prostych batonów zbożowych.

Batony zbożowe 

Składniki potrzebne do wykonania batonów to:
  • 2 szklanki płatków owsianych, 
  • 3 / 4 szklanki zarodków pszennych, 
  • 3 / 4 szklanki ziaren słonecznika, 
  • 1 szklanka rozgniecionych orzeszków ziemnych, 
  • 2 / 3 szklanki brązowego cukru, 
  • 1 / 2 szklanki miodu, 
  • 4 łyżeczki masła, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 / 2 łyżeczki soli, 
  • ok. 200 g suszonych owoców.
Sposób wykonania batonów prezentuje się następująco:
  • rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. 
  • skruszamy orzeszki ziemne. Wkładamy je do plastikowego woreczka i uderzamy w nie młotkiem, kubkiem lub patelnią, tak aby się porządnie pokruszyły:D
  • w naczyniu do pieczenia mieszamy ze sobą w orzeszki ziemne, płatki owsiane, zarodki pszenne i ziarna słonecznika. Opiekamy je przez około 10-12 minut, co chwilkę mieszając, aby się nie spaliły.
  • w międzyczasie przygotowujemy szklane naczynie żaroodporne. Wykładamy je papierem do pieczenia który lekko spryskajemy olejem. 
  • do rondelka przekładamy brązowy cukier, miód, masło, wanilię oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia stale mieszając.
  • ziarna i orzeszki powinny być przypieczone, zatem mieszamy wszystko w dużej misce - ziarna, "płynny sklejacz" i suszone owoce. Wyłączamy już piekarnik.
  • mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Musimy mieć pewność, że wszystkie składniki się ze sobą dobrze skleiły. Po wymieszaniu przekładamy swoją granolę do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego.Całość ugniatamy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki.Zakrywamy brzegi granoli, kładziemy papier do pieczenia na wierzch i mocno przyciskamy. Wszystkie składniki powinny się ze sobą mocno zbić.

POLECANE POSTY

3 komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno niedługo spróbuję skorzystać z tego przepisu. Blog ma ogólnie duzo ciekawych przepisów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe, samodzielnie przygotowane - zdecydowanie najlepsze! poza tym mamy pewność, co jest w środku, bo składy niektórych batoników naprawdę przerażają! Jak nie mam czasu zrobić sama to kupuję zdrowe, ekologiczne batoniki na www.freedelikatesy.pl - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę powiedzieć, że wyglądają przepysznie! są bardziej chrupkie czy miękkie?

    OdpowiedzUsuń