[Przepis] Cytrynowe babeczki jaglanez brzoskwinią

Cytrynowe babeczki jaglane z brzoskwinią Składniki potrzebne do wykonania babeczek to: 200 ml wody + 100 ml mleka, 110 g kaszy jagla...

Cytrynowe babeczki jaglane z brzoskwinią


Składniki potrzebne do wykonania babeczek to:
  • 200 ml wody + 100 ml mleka,
  • 110 g kaszy jaglanej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 20 g miodu,
  • 15 g cukru + 5 g cukru waniliowego,
  • sok i utarta skórka z 1/2 cytryny,
  • odrobina aromatu cytrynowego,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta wanilii,
  • 2 pokrojone w kostkę dojrzałe brzoskwinie.
Sposób wykonania babeczek prezentuje się następująco:
  • kaszę zlewamy na sitku wrzątkiem, a następnie wkładamy do rondelka, wlewamy wodę i mleko,
  • dodajemy odrobinę soli i gotujemy kilka minut pod przykryciem, po czym odstawiamy aby napęczniała i wchłonęła resztę płynu.
  • po ostygnięciu przekładamy kaszę do wysokiego naczynia np bardzo dużego kubka, dodajemy resztę składników i blendujemy całość na gładką masę, na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę brzoskwinię i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych foremek.
  • babeczki pieczemy w 180'C przez 40 minut i wyciągamy je z foremek dopiero po ostygnięciu,by nie rwały się.

POLECANE POSTY

0 komentarze