babeczki jaglane
[Przepis] Cytrynowe babeczki jaglanez brzoskwinią
9/06/2013Cytrynowe babeczki jaglane z brzoskwinią
Składniki potrzebne do wykonania babeczek to:
- 200 ml wody + 100 ml mleka,
- 110 g kaszy jaglanej,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 20 g miodu,
- 15 g cukru + 5 g cukru waniliowego,
- sok i utarta skórka z 1/2 cytryny,
- odrobina aromatu cytrynowego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta wanilii,
- 2 pokrojone w kostkę dojrzałe brzoskwinie.
- kaszę zlewamy na sitku wrzątkiem, a następnie wkładamy do rondelka, wlewamy wodę i mleko,
- dodajemy odrobinę soli i gotujemy kilka minut pod przykryciem, po czym odstawiamy aby napęczniała i wchłonęła resztę płynu.
- po ostygnięciu przekładamy kaszę do wysokiego naczynia np bardzo dużego kubka, dodajemy resztę składników i blendujemy całość na gładką masę, na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę brzoskwinię i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych foremek.
- babeczki pieczemy w 180'C przez 40 minut i wyciągamy je z foremek dopiero po ostygnięciu,by nie rwały się.
0 komentarze