1000 kalorii
dieta
dieta 100 kalorii
dlaczego liczyć
kalorie
Dlaczego warto liczyć kalorie
3/07/2013Ostatnie badania naukowedowodzą, że obliczanie wartości energetycznej na własną rękę
nie musi spełniać kryterium 100 - czy nawet 95 - procentowej dokładności,
aby było pomocne. Wynika to z faktu samej czynności kontroli,
skutkującej zwiększeniem świadomości. Osoby liczące kalorie mają większą
wiedzę na temat produktów żywnościowych i automatycznie zaczynają jeść
lepiej. Nie muszą podejmować specjalnych starań w tym celu, choć jeżeli
to robią, zyskują jeszcze więcej.
Kalorie - dlaczego ludzie tyją?
Czasem łatwiej jest nam coś zrozumieć, kiedy uda nam sie to dokładnie wyobrazić.
Kaloria (a naprawdę kilokaloria) jest jednostką energii. Jak niektórzy z Was mogą pamiętać z lekcji fizyki, energia (działanie) i materia (przedmioty) są wymienne. Daną ilość energii można przekształcić w daną ilość materii i odwrotnie. Upraszczając, energia pochodząca z pożywienia, czyli dawka kalorii, ulega przemianie w materię ciała (krew, mięśnie, tłuszcz, kości i tak dalej). Następnie materia z powrotem staje się energią i zasila funkcje biologiczne organizmu, takie jak skurcze mięśni. Jeżeli zatem liczba kalorii przyjętych z pożywieniem jest większa od liczby kalorii zużytych przez funkcje biologiczne, ciało nabiera masy (czyli materii), a jeśli ilość energii spalonej przewyższa ilość energii zmagazynowanej w postaci materii – chudnie.
Sposoby liczenia kalorii
Istnieją dwa sposoby liczenia kalorii: tradycyjny i nowoczesny. Pierwszy polega na spisywaniu informacji z etykiet produktów żywnościowych oraz wynajdywaniu wartości energetycznej żywności niepaczkowanej w takich źródłach, jak na przykład książki z tabelami kalorycznymi. Aby robić to dokładnie, należy brać pod uwagę porcje. Przypuśćmy, że jemy śniadanie złożone z miski płatków Cheerios z odtłuszczonym mlekiem. Zgodnie z etykietą porcja płatków ma 110 kilokalorii, a szklanka mleka – 86. Ale poranny głód nakazuje zjeść dużą miskę Cheerios, więc niewykluczone, że na szklankę mleka przypadnie półtorej porcji płatków (normalne proporcje to około ¾ szklanki mleka na porcję płatków). Jak pokazuje przykład, staranność w liczeniu kalorii wymaga, by – jeśli zachodzi potrzeba – mierzyć lub ważyć porcje, a nie zakładać, że jemy i pijemy zgodnie z miarami producenta.
Jeśli już zagląda się do internetu, to równie dobrze można przyjąć nowoczesne podejście do liczenia kalorii. Rozmaite strony oferują aplikacje pozwalające szybko wyszukać produkty żywnościowe i zapisać je w osobistym dzienniku, który automatycznie podlicza wartości energetyczną posiłków, a czasem także ilość i zawartość procentową węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Jeden z lepszych dzienników żywieniowych z licznikiem kalorii udostępnia witryna livestrong.com. Kalkulator kalorii można znaleźć na tych stronach: http://www.fitwit.pl/witadieta ; http://www.zdrowotne.pl/kalkulator-kalorii .
2 komentarze
Dla osób którym nie bardzo chce się liczyć kalorii, polecam różnego rodzaju dity typu "dieta bez cukru" lub też dieta optymalna (niska w węglowodany a wysoka w tłuszcze). Jedyne co należy wiedzieć w przypadku takich diet, to gdzie znajdujemy tłuszcze, węglowodany i białko w produktach.
OdpowiedzUsuńJa osobiście kiedyś byłem na obu dietach. Stwierdzam że dieta niskocukrowa mi bardziej odpowiadała. Poza tym przechodząc na tą dietę, stwierdziłem że jestem lekko uzależniony od cukru, dlatego warto było.
Pozdrawiam i dziękuje za ciekawy post, a szczególnie za link do kalkulatora kalorii.
This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations. Visit: kalkulator energii
OdpowiedzUsuń