Zupa cebulowa

Francuska receptura na zupę cebulową została najpewniej przygotowywana w dawnych czasach przez francuskich chłopów i ubogich mieszkańc...


Francuska receptura na zupę cebulową została najpewniej przygotowywana w dawnych czasach przez francuskich chłopów i ubogich mieszkańców miast, dlatego przepis zawiera tylko kilka składników, a efekt jest niesamowity tak jak w przypadku naszej rodzimej kwaśnicy :) Jeżeli nie znasz zupy cebulowej to powiem jeszcze, że jej smak jest po prostu obłędny, słodkawy i niepowtarzalny – nie ma zbyt wiele wspólnego z surową cebulą. I naprawdę warto spróbować chodziarz podać go dzieciom, mojej starszej córce bardzo podpasowała.


Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 10 minut 
Czas pieczenia: -------------
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:
  • 2-3 duże cebule
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: kminek, liść laurowy, ziele angielskie, sól himalajska.
Przygotowanie:
Choć cebula z natury jest ostra, po ugotowaniu robi się słodka i delikatna. Zupa wspaniale sprawdzi się przy męczącym kaszlu i na pobudzenie apetytu.

Cebule przekroić na pół i zdjąć w całości łuskę, odłożyć na bok, następnie pokroić ją w talarki. Czosnek przekroić na pół, marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, seler na drobne kawałki. W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić szczyptę kminku. Poczekać aż “puści” aromat, następnie wrzucić cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażyć, aż cebula się nieco zeszkli. Dodać resztę warzyw oraz kilka łyżek wody. Podusić warzywa ok. 10 minut. Zalać ok. 1,5 l wrzątku. Dodać 2 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego i około 3/4 łyżeczki soli. Gotować na maleńkim ogniu ok 30-40 min.





POLECANE POSTY

0 komentarze