Pralinki jaglane

Słodkości w domu nigdy mało. A chętny na nie zawsze się znajdzie, zwłaszcza jak w domu są dzieci. Dlatego idealnie sprawdzą się czekoladki...

Słodkości w domu nigdy mało. A chętny na nie zawsze się znajdzie, zwłaszcza jak w domu są dzieci. Dlatego idealnie sprawdzą się czekoladki, które bardzo szybko możemy sami przygotować w domu. I co najważniejsze wszystkie składniki są zdrowe i bezglutenowe. Zachęcam do wykonywania ich wraz z dziećmi. Podczas moich przygotowań często towarzyszy mi starsza córka, bo to świetna zabawa i jednocześnie ćwiczenie dla małych rączek. 

Ilość porcji: 20 pralinek
Czas przygotowania: 10 minut 
Czas pieczenia: -------------
Czas całkowity: 20 minut

Składniki:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
  • 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka kaszy jaglanej ekspandowanej
  • 2 foremki silikonowe do lodu
Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z olejem kokosowym w garnku. 
2. Dodajemy mleko do całkowitego rozpuszczenia czekolady oraz do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
3. Kiedy nasza masa ostygnie dodajemy miód. Ważne jest, aby miód dać dopiero po ostudzeni inaczej straci wszystkie swoje dobrodziejstwa.
4. Na samym końcu dodajemy naszą kaszę preparowaną. Do wykonania czekoladek możemy użyć także kasy gryczanej ekspandowanej jak i prosa.
5. Powstałą masę przekładamy do silikonowych foremek, uciskając łyżką każdą czekoladkę, żeby w środku pozostało jak najmniej powietrza. Foremki przekładamy do lodówki na 2h, lub jak ktoś się spieszy jak my na 20 minut do zamrażalnika.




POLECANE POSTY

2 komentarze