Kapuśniaczek z młodej kapusty

Ilość porcji:  3 porcje Czas przygotowania:  15 minut  Czas gotowania:  25 minut Składniki : pół młodej kapusty białej  1,5 ...



Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 15 minut 
Czas gotowania: 25 minut

Składniki:
  • pół młodej kapusty białej 
  • 1,5 l wywaru warzywnego marchewka 
  • mała cebula 
  • łyżka mąki 
  • 2 łyżki masła kilka ziemniaków 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki posiekanego koperku łyżeczka cukru 
  • liść laurowy 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • opcjonalnie: około łyżeczki soku z cytryny lub kawałek łodygi rabarbaru 
  • 2 paróweczki drobiowe lub kiełbaski 

Przygotowanie: 


Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. 
W rondlu podduszam na maśle marchewkę, 5 minut pod przykryciem, na minimalnej mocy płyty. 
Kapustę kroję bardzo drobno w paseczki, ziemniaki w kostkę.
Do rondla z marchewką dodaję poszatkowaną kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki.  Podlewam warzywa wywarem. Dodaję listek laurowy i ziele angielskie, gotuję 20 minut. 
W tym czasie na małej patelni na maśle podduszam przez kilka minut drobno posiekaną cebulkę, dodaję łyżkę mąki, dobrze mieszam i jeszcze chwilę trzymam „na ogniu”. Zasmażkę dodaję do zupy, mieszam, gotuję minutę i zestawiam garnek z płyty, dodaję posiekany koperek. 
Paróweczki wrzucam na wrzątek, gotuję minutę, kroję i podaję z kapuśniaczkiem.



POLECANE POSTY

0 komentarze