Pieczona cieciorka

Świat oszalał na punkcie humusu, jednak na nim cudowność ciecierzycy się nie kończy. Wybierając dla siebie zdrową, wartościową przekąsk...



Świat oszalał na punkcie humusu, jednak na nim cudowność ciecierzycy się nie kończy. Wybierając dla siebie zdrową, wartościową przekąskę sięgam po chrupiącą pieczoną ciecierzycę. Jest fantastyczna nie tylko solo, ale stanowi też wspaniały  dodatek do innych dań np.  do jogurtu lub sałatki, czasami wystarczy zrobić tylko do niej pyszny sos lub dodać ją do zupy.



Cieciorka ma smak maślany, lekko orzechowy, jest bogata w witaminy i składniki mineralne, błonnik oraz kwas foliowy. To dobry pomysł dla osób aktywnych, wegetarian lub osób będących na diecie ponieważ dostarcza dużo białka. Ma niski indeks glikemiczny dlatego tak często polecana jest osobom odchudzającym się.
Ten przepis można wykonać na słono i na słodko, można go modyfikować o dowolne przyprawy. Przekąska ta świetnie sprawdzi się w pracy, na imprezie, w torebce :)

Składniki do wersji na ostro:

  • 1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej*)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonego chili


Składniki do wersji na słodko:

  • 1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej*)
  • ½ łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ łyżeczki cynamonu

*suchą ciecierzycę  namoczyć w zimnej wodzie od 4 godzin (im dłużej tym lepiej). Po tym czasie odcedzić ją na sicie i przelać zimną wodą. Ciecierzycę ponownie włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować 50 – 60 minut pod przykryciem. Można dodać liść laurowy lub ząbek czosnku aby wzbogacić jej smak.


Przygotowanie: 

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia. 
2. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć. 
3. Wymieszać w misce z przyprawami.
4. Wyłożyć na blachę i piec przez 20 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – poprzez pozostawienie jej w piekarniku będzie jeszcze bardziej chrupiąca :)

POLECANE POSTY

4 komentarze

  1. Ok, wiadomo ile gotować, ale jak długo piec ją w tym piekarniku? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś pięknego ,jutro lecę do sklepu,uwielbiam takie przekąski .

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, na prawdę fajnie chrupią? Czy to będzie moja nowa przekąska? :D

    OdpowiedzUsuń