lekki sos do obiadu
przepis na sos
SOS
sos czosnkowy
sosy
[Przepis] Smaczne sosy w wersji light
9/07/2013Bardzo często słyszymy, że sosy są toczące i to głównie przez nie posiłek staje się bardziej kaloryczny. Jak się okazuje wszystko zależy od tego w jaki sposób oraz z czego przygotujemy nasz sos. Poniżej przedstawiam przepisy na kilka różnych zdrowych i lekkich sosów:)
SOS CZOSNKOWY
- 200ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta stevii
- parę kropel cytryny
Wszystko mieszamy i polewamy mięso, bądź rybę.
SOS SZPINAKOWY
- 250 g mrożonego lub swieżego szpinaku
- surowe zółtko
- pół łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- pól cebuli
- natka pietruszki
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na oleju rzepakowym (nie na oliwie, bo jest ona niestabilna w wysokich temperaturach) udusić cebule, czosnek i szpinak. Zdjąć z ognia, wymieszać z żóltkiem i łyżką oliwy z oliwek, dodać pietruszkę, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Sos można zostawić tak jak jest lub zblendować na gładką masę. Świetnie pasuje do polędwiczek wieprzowych lub chociażby piersi z kurczaka.
SOS JOGURTOWO-KWINKOWY
- pół łyżeczki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- półtorej łyżki kminku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 250 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Podgrzać olej na patelni, dodać posiekany drobno czosnek i kminek. Gdy czosnek się zrumieni, zdjąć z ognia i ostudzić. Do jogurtu dodajemy zrumieniony czosnek i kminek, pietruszkę, sól i pieprz (jogurtu już nie gotujemy, bo się rozwarstwi). I gotowe J
SOS POMIDOROWY Z ORZECHAMI
- puszka pomidorów
- łyżka orzechów włoskich (pokruszonych)
- 2 ząbki czosnku
- 2 lyżeczki oliwy z oliwek
- łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki octu balsamicznego albo winnego
- sól, pieprz i szczypta stevii (jeśli ktoś posiada)
Przygotowanie:
Pomidory należyw yjąć z puszki, pokroić drobno. Czosnek rozgnieść na miazgę, dodać do pomidorów. Pokruszone drobniutko orzechy, oliwę i przyprawy dodajemy do pomidorów i gotowe!
SOS MUSZTARDOWY
- 200g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki wybranej musztardy
- sos, pieprz
- stevia (aby sos był słodko ostry)
Wszystko mieszamy na zimno i polewamy mięso, bądź rybę.
SOS CURRY
- 250 g jourtu naturalnego
- łyżeczka przyprawy curry
- parę kropel soku z cytryny
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Jeden z najprostszych sosów do każdego mięsiwa . Mieszamy wszytsko w miseczce i GOTOWE!
4 komentarze
Bardzo przydatne przepisy:)Super:)
OdpowiedzUsuńTo jest prawdziwe LIGHT! Gdy widzę skład sosów, sproszkowanych czy w słoikach/butelkach, to się ... chce :/
OdpowiedzUsuńUwielbiam sosy LIGHT własnej roboty.. ;)
OdpowiedzUsuńdzięki za pomysły, sama nie wpadłabym na takie połączenia a sosy lubię :)
OdpowiedzUsuń