Dlaczego warto jeść truskawki

Owoce zwykliśmy często (niesłusznie) postrzegać przez pryzmat obecnego w nich cukru. Tyle ostatnio złego pisze się i mówi o negatywnych ko...

Owoce zwykliśmy często (niesłusznie) postrzegać przez pryzmat obecnego w nich cukru. Tyle ostatnio złego pisze się i mówi o negatywnych konsekwencjach nadmiernego spożycia fruktozy, że łatwo popaść w przesadę eliminując z diety również i wartościowe produkty żywnościowe będące choćby skromnym jej źródłem. O ile niektóre owoce faktycznie zawierają spore ilości węglowodanów (np. banany), w tym wspomnianej przed chwilą fruktozy (np. jabłka) przez co średnio się nadają jako integralny element odchudzającej diety typu low carb, o tyle truskawki na ich tle posiadają wyjątkowe walory. W 100g tych owoców znajduje się zaledwie 7 g węglowodanów, z czego 2 g stanowi błonnik, a około 2g – fruktoza. Porcja truskawek z jogurtem lub ze śmietaną może wiec stanowić smaczny deser w przypadku osób stosujących diety niskowęglowodanowe. W badaniach naukowych zaobserwowano, że truskawki korzystnie wpływają na gospodarkę insulinowo-glukozową, normalizując poposiłkową glikemię.



Bogactwo witaminy C

Truskawki charakteryzują się przede wszystkim bardzo wysoką zawartością witaminy C, której dostarczają około 60 – 70mg w 100g (100% RDA). Oprócz tego zawierają także kwas foliowy oraz niewielkie dawki innych witamin (witaminę K, witaminę E, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), pirydoksynę (B6), oraz prowitaminę A). Truskawki dostarczają także pierwiastków takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk i miedź. Być może przeliczając na 100g owoców są to dawki mało znaczące, ale przyrównując je do ich kaloryczności (100g truskawek to zaledwie 30 - 35kcal), okazuje się, że owoce te charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą. Truskawki są także cennym źródłem polifenoli takich jak kwas elagowy o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych, ponadto dostarczają pewnej ilości fitosteroli i choliny.

Truskawki zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia

Badania naukowe wskazują, że codzienne spożywanie truskawek pozwala obniżyć poziom wskaźników ryzyka chorób układu krążenia. Randomizowany eksperyment przeprowadzony z udziałem osób ze stwierdzonym zespołem metabolicznym wykazał, że ekwiwalent trzech filiżanek świeżych truskawek w postaci napoju przygotowanego z liofilizatu tych owoców pozwolił istotnie zmniejszyć poziom całkowitego cholesterolu, lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) nazywanych też złym cholesterolem oraz obniżyć aktywność białek adhezyjnych uczestniczących w rozwoju stanów zapalnych.  W innych badaniach zaobserwowano, że polifenole zawarte w truskawkach zmniejszają niepożądaną oksydację lipoprotein. W praktyce oznacza to, iż regularna konsumpcja truskawek wykazywać może działanie profilaktyczne przeciwko chorobom takim jak miażdżyca.

Truskawki są nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne i zdrowe.  Włączenie ich do menu może nieść za sobą szereg korzyści zarówno w odniesieniu do ogólnie pojętego zdrowia jak i formy fizycznej i sylwetki. Zwłaszcza teraz,  gdy truskawkowy sezon rozkwita w pełni nie warto odmawiać sobie tych owoców, pamiętając by dań i deserów przygotowanych z ich udziałem nie zepsuć dodatkiem stołowego cukru…

POLECANE POSTY

0 komentarze